Veelgestelde vragen


Kunnen wij in corona tijd met jullie op pad?

Neem voor de laatste stand van zaken even contact met ons op. We volgen de informatie van het RIVM op de voet. Samen met onze gasten proberen we tot zinvolle afspraken te komen waar iedereen zich prettig bij voelt en waarmee je een geweldige tijd op het water kunt hebben! Als je corona-achtige verschijnselen hebt laat je dan testen vóórdat je aan boord komt. Mocht je positief testen dan verwelkomen we je graag een andere keer.

Wat maakt Saila Sailing anders dan anderen?

Met Saila Sailing kan iedereen een mooie zeiltocht of zeilvakantie hebben met familie, vrienden of collega’s. Voor mensen mèt of zònder zeilervaring die onbezorgd op pad willen met een zeiljacht. De wensen van onze gasten staan centraal. Deze persoonlijke benadering en oog voor detail moet je zelf ervaren en valt niet goed uit te leggen.
Daarnaast organiseert Saila Sailing zogenaamde Pro Deo dagen voor mensen die een dagje weg heel goed zouden kunnen gebruiken maar hier vanwege zorg voor zichzelf of anderen en onvoldoende financiële middelen niet toe komen. Als klant van Saila Sailing maak je dit goede doel mede mogelijk!

Ik heb nog nooit gezeild...

Welkom aan boord! Wij vinden het erg leuk om je te laten kennismaken met het zeilen. We stemmen elke tocht af op de ervaring van onze gasten, ook als je nog nooit hebt gevaren. Het enige wat je mee hoeft te brengen is een goed humeur en positieve instelling. Wij merken dat onze gasten dan een onvergetelijke tijd op het water hebben!

Is varen of vakantie op een zeiljacht iets voor ons?

Een tocht met Saila Sailing is de ideale manier om hier achter te komen! Hans en Lilias stemmen alles zoveel mogelijk op je wensen en ervaring af. Zelf ouders van drie (inmiddels volwassen) kinderen, hebben ze ook oog voor de jongeren aan boord. Een dagtocht of weekend op Saila is een leuke manier om kennis te maken met het zeilen en het leven aan boord van een zeiljacht.
Raak je ook gecharmeerd van het (zee)zeilen, dan bent je uiteraard welkom bij ons aan boord voor een langere tocht of vakantie! Zo kun je genieten zonder dat je zelf een zeiljacht hoeft te onderhouden en bekostigen.

Heeft Saila Sailing een 'mooi weer' garantie?

Ja en nee. Het weer kunnen we niet beïnvloeden en dus ook niet garanderen. Ook als het weer boven land wat minder is, valt er op het water vaak nog volop te genieten. Is het weer bij een dagtocht te slecht om uit te varen dan kun je een andere dag reserveren of krijg je je geld terug. De schipper is altijd op de hoogte van de laatste maritieme weerberichten.

Wat bedoelen jullie met 'all-in' prijzen?

Wij houden niet van kale prijzen waar in werkelijkheid nog van alles bij komt. Het lijkt eerst aantrekkelijk maar uiteindelijk ben je veel meer kwijt dan de prijs waarmee wordt geadverteerd.
Met onze all-in prijzen heb je géén verborgen extra kosten. Zelfs de lunch onderweg en het ontbijt (bij meerdaagse tochten) worden door ons verzorgd. Je hoeft bij ons géén borg te betalen en je hebt géén eigen risico. Je weet dus precies waar je aan toe bent.
Alleen eventueel havengeld (anders dan onze thuishaven) moet apart worden betaald, omdat die afhangen van de plaatsen waar onze gasten heen willen.

Moet ik speciale dingen meenemen voor aan boord?

Nee, je hebt geen speciale uitrusting nodig. Wij zorgen voor reddingsvesten. Wind- en waterdichte kleding is wel heel handig, net als lekker zittende schoenen zonder harde, gladde zolen. Ook een warme trui kan van pas komen bij wat meer wind of als het ’s avonds afkoelt. Denk aan je persoonlijke medicijnen, voldoende zonnebrand crème, zonnebril en zwemkleding voor zomerse dagen.
We hebben ook een lijst met tips.

Wat als ik zeeziek wordt aan boord?

Of je last hebt van bewegingsziekte aan boord valt moeilijk te voorspellen. Je kunt op verschillende manieren zeeziekte voorkomen of verminderen. Probeer voor een tocht goed te eten en nuttig geen alcohol. De frisse buitenlucht en naar de horizon kijken helpen ook tegen draaierigheid. Net als plat liggen. We hebben middelen aan boord tegen zeeziekte. Het ongemak verdwijnt weer vanzelf.
Onze ervaring is dat weinig mensen aan boord van Saila last krijgen van bewegingsziekte.

Waarom lijkt het of ik veel langer weg ben geweest?

Tja, dat mag je na afloop van een tocht of vakantie met ons zelf invullen! Wìj denken dat het komt omdat veel gasten niet alleen de trossen los gooien maar ook in hun hoofd het leven aan de wal even loslaten. De ontspannende werking van zon, wind en water op een zeiljacht zijn bekend. Voeg daar de goede sfeer aan boord bij en het lijkt of je tijden weg bent geweest!

Waarom hebben jullie Medemblik als thuishaven?

Het IJsselmeer & de Waddenzee zijn een prachtig vaargebied voor als je een dag, midweek of weekend erop uit wil. Pittoreske havenplaatsjes, het wijdse water onder boeiende wolkenluchten, Waddeneilanden met hun heel eigen karakter, natuur, mooie ankerplekken, je vindt het er allemaal. Medemblik is de ideale vertrekplaats voor mooie IJsselmeertochten en het prachtige getijdenwater van de Waddenzee en de Noordzee liggen onder handbereik. We kunnen met Saila dus alle kanten op. Het Regattacenter Medemblik is goed bereikbaar, heeft uitstekende voorzieningen en er is ruime parkeergelegenheid.

Mooi zeiljacht! Kunnen we het ook los huren, zonder schipper?

Saila vaart altijd met schipper. Zeilervaring of uitgebreide voorbereiding zijn niet vereist. Heb je wel ervaring of wil je nieuwe dingen leren, dan is het natuurlijk heel leuk om zelf actief mee te zeilen. Zoek je een losse huurboot, neem dan contact op met een jacht verhuur bedrijf.

Mag ik roken aan boord?

In verband met de veiligheid en het leefklimaat benedendeks mag er aan boord van Saila niet worden gerookt. Door de kajuit rookvrij te houden kunnen we ook chronisch zieke gasten verwelkomen (zie Pro Deo dagen). Voor niet-rokers is een hut zonder rooklucht ook wel zo prettig. Een rokertje op de steiger of op een terrasje aan de wal is uiteraard geen probleem.

Kan onze hond of kat ook mee?

Huisdieren kunnen niet mee aan boord. Voor geleidehonden maken we (in overleg) een uitzondering.